Lubicie faszerowane warzywa? Nam takie kolorowe dania z cukinią, papryką czy pomidorami kojarzą się z latem. Bardzo lubimy je przyrządzać. Upieczone warzywa, dobrze doprawione wprost rozpływają się w ustach. Dzisiaj na stole ląduje cukinia faszerowana, podana na dwa sposoby - jedna bez mięsa, z warzywami i kaszą jaglaną. Druga wersja z mięsem mielonym, bo niektórzy nasi domownicy muszą mieć mięso i koniec ;) Przepis znaleziony na stronie kwestiasmaku.com
Składniki:
2-3 cukinie
1/2szkl kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1 czerwona papryka
250ml przecieru pomidorowego
2 pomidory lub kilka koktajlowych
łyżeczka kurkumy
łyżeczka oregano
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
oliwa, sól, pieprz, cukier
*500g mięsa mielonego wieprzowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z nich miąższ (najlepiej łyżką). Nie wyrzucaj miąższu, przyda się do farszu - usuń z niego pestki, jeśli są duże. Cukinie przełóż do żaroodpornego naczynia, dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekaj przez 15 min.
2. Gdy cukinia będzie w piekarniku ugotuj kaszę jaglaną. Przepłucz ją kilkukrotnie pod zimną wodą. Przełóż do garnka i podpraż chwilę na małym ogniu. Wlej do kaszy szklankę wody, posól i gotuj pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie całą wodę - ok. 12-15 min. Mieszaj co jakiś czas, żeby się nie przypaliła.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po chwili dodaj pokrojone czosnek i papryczkę chilli. Posyp całość przyprawami: kurkumą, oregano, słodką i ostrą papryką, wymieszaj. Jak przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i miąższ z cukinii, wymieszaj i smaż wszystko ok. 5 min.
4. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Dopraw warzywa solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij je z ognia, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dobrze wymieszaj.
*Wersja z mięsem* na oddzielnej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i włóż mięso mielone. Smaż je do momentu, aż straci surowość, dosól do smaku. Połącz usmażone mięso z sosem warzywnym i kaszą jaglaną.
5. Farszem napełnij cukinie, dobrze dociśnij. Posyp wierzch oregano. Wstaw cukinie do piekanika i zapiekaj przez ok. 15-20 min. Cukinie powinny być miękkie (wbij widelec, żeby to ocenić), a farsz lekko przyrumieniony z góry. Podawaj od razu posypane świeżą bazylią.
Nasze oceny:
Basia: Przepyszne wyszły te cukinie, mięciutkie, lekko pikantne i bardzo aromatyczne. Moja wersja bez mięsa była lepsza ;) Moja ocena: 10/10.
Rodzina Basi: Lubimy faszerowane warzywa, więc cukinia bardzo przypadła nam do gustu. Kasza jaglana dobrze się komponuje z warzywami i mięsem, bo wersja z mięsem jest lepsza ;) Nasza ocena: 10/10.
Latem jest to pozycja obowiązkowa 😀
OdpowiedzUsuńrobiłam z kuskusem, muszę zrobić i tak:)
OdpowiedzUsuńz kuskusem musiały być pyszne :)
UsuńJeszcze kaszą jaglaną nie nadziewałam ;) Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńto ja poproszę z jaglanką
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńLubię w sezonie jeść faszerowane warzywa :) Podoba mi się dodatek kaszy jaglanej do tego farszu.
OdpowiedzUsuńw sezonie dość często faszeruję różne warzywa :)
OdpowiedzUsuń